De uitvoering van het VN Verdrag in Rotterdam

In Rotterdam werkt de Brede Raad 010  samen met de gemeente aan een stad waar iedereen zich welkom weet en zich thuis voelt. Dus ook mensen met een beperking. De Brede Raad 010 verzamelt daarom verhalen uit de stad, van ervaringsdeskundigen en professionals die weten waar het beter kan. En hoe je bijvoorbeeld slimmer huizen kan bouwen, de buitenruimte kan inrichten en een openbaar gebouw ook echt toegankelijk kan maken voor iedereen. En waar je kunt werken. En dat geldt dus ook voor mensen met een beperking.

Al die verhalen zijn gebundeld en dienen als basis voor een lokale inclusie agenda. Dat is een prioriteitenlijst waaraan de gemeente samen met de Rotterdammers moet werken om te komen tot een stad waar iedereen zich welkom voelt.

Die agenda gaat niet alleen over wat de gemeente zelf gaat doen, maar vooral ook wat er nog in de stad gedaan kan worden door bijvoorbeeld werkgevers, ondernemers, vervoerders en bijvoorbeeld ook in de horeca.

Heb je zelf een idee hoe het beter kan? We luisteren graag naar je verhaal. Deel het met ons via deze link. Wij zorgen ervoor dat jouw verhaal een plek krijgt in de totstandkoming van een plan van aanpak. En zo werken we samen aan een stad die steeds toegankelijker wordt.

Hieronder kun je het magazine in pdf  “Op weg naar een onbeperkt Rotterdam” en de verhalenbundel in pdf “Ervaringen van mensen met een beperking” downloaden. De toegankelijke versies in Word zijn hier en hier te lezen.

magazine-op-weg-naar-onbeperkt-rotterdam

Over het VN verdrag

In juli 2016 is het VN-verdrag geratificeerd. Dat betekent dat Nederland zich verplicht heeft gesteld ervoor te zorgen dat mensen met een handicap gelijkwaardig aan mensen zonder handicap aan de samenleving kunnen deelnemen. Dat noemen we ook wel een inclusieve samenleving. Dus mensen met allerlei soorten beperkingen, of dat nu lichamelijk, zintuiglijk, verstandelijk, psychisch of mensen met chronische ziekten zijn, hebben evenveel rechten als mensen die daar niet mee te maken hebben.

Samenwerking met gemeente

In Rotterdam heeft de gemeente BR010 gevraagd om te helpen met het stellen van prioriteiten om de stad ook voor mensen met een beperking toegankelijk te maken. De Brede Raad 010 was van mening dat prioriteiten stellen alleen maar kan door Rotterdammers zelf te spreken. BR010 is daarom gaan luisteren naar wat stadsgenoten belangrijk vinden. Op basis van al die verhalen heeft zij de gemeente geadviseerd over de prioriteiten.