Goedgemutst het oude jaar uit en het nieuwe jaar in

Het einde van het jaar is alweer in zicht, tijd om terug te blikken.

We zijn in 2017 weer op pad geweest om te horen van Rotterdammers hoe het met hen gaat als ze zorg of ondersteuning ontvangen van de gemeente Rotterdam. Hun verhalen zijn aanleiding voor de beleidsadviezen die we geven aan de gemeente.

We willen in samenwerking met de stad, met bewoners en met ambtenaren onze adviezen tot stand laten komen. We hebben geleerd dat dit co-creatie heet, maar het is eigenlijk gewoon samenwerking op gelijkwaardige basis.

Onderwerpen waar we in 2017 aan gewerkt hebben zijn onder andere het VN-verdrag, de Geestelijke Gezondheidszorg en Vaderpanels. Maar ook onafhankelijke cliëntondersteuning en schulddienstverlening waren onderwerpen voor advies of cocreatie.

Wij ondersteunen en adviseren de gemeente Rotterdam bij het inclusief maken van de stad in al z’n aspecten. Dat varieert van de toegankelijkheid van de Koopgoot voor mensen met een beperking tot de leesbaarheid van de informatie van de gemeente.

goedgemutst-oud-en-nieuw-jaar

Marc van der Eerden en Carla Zonneveld; foto gemaakt door Jaap van Leeuwen.

We spraken met de gemeente verder over ons advies ‘Het moet niet gekker worden’ waarin we onder andere het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning onderstrepen. En aandacht vragen voor het gebruik van de crisiskaart, ook voor de jeugd, zodat er niet heel veel tijd verloren gaat met het bij elkaar zoeken van alle relevante gegevens over de gewenste zorg.

Een aantal leden van de Brede Raad 010 speelde een grote rol in de aanbesteding van het doelgroepenvervoer. Het stellen van de goede vragen was heel belangrijk om te kunnen zien wat de aanbieders in huis hebben, en om de wens van de gebruikers daar te laten landen. Trevvel gaat het doelgroepenvervoer vanaf 2018 uitvoeren. De vinger aan de pols houden om te checken of Trevvel ook doet wat ze beloofd heeft, is nu net zo belangrijk.

2017 was voor ons ook een jaar van bouwen aan ons eigen huis. Eigenlijk willen we allemaal direct de open haard laten branden en ons richten op de inhoud. Maar we moesten ook bouwen aan een stevig fundament en een voordeur die open en dicht kan. We hebben trainingen gevolgd, een praktijkdag doorlopen, we hebben onze missie in woorden omgezet die iedereen begrijpt en we volgen als Brede Raad en ambtenaren dezelfde werkwijze.

Onze wens voor 2018: Hou je hoofd koel en je hart warm!

Marjolijn Masselink

Voorzitter Brede Raad 010

Op de foto: Marc van der Eerden en Carla Zonneveld

Foto gemaakt door Jaap van Leeuwen