Advies: “In eigen beheer”

Zorg, Welzijn en Jeugdhulp.

Zelfredzaamheid, toegang tot zorg en de overgang van 18- naar 18+ vanuit de jeugdzorg komen aan bod in het advies. Wat hebben Rotterdammers nodig om eigen regie te behouden? Hoe verbeteren we de toegang tot zorg? Hoe verbeteren we de overgang van 18- naar 18+? Allemaal thema’s die terugkomen in het toekomstige beleidsplan Zorg, Welzijn en Jeugdhulp.

Wat kan er beter?

Meriem (Brede Raad 010): “De daadwerkelijke hulpvraag blijkt zelden in de eerste vraag te zitten!”. Effectief inzetten op de eerste toegang en het eerste contact, de regie bij Rotterdammers laten en luisteren naar wat Rotterdammers nodig hebben zijn kernwaarden voor Rotterdammers gebleken. Carla (Brede Raad 010): “Eigen regie is voor mensen met een hulpvraag ontzettend belangrijk.”

Zorg is niet statisch en we kunnen niet verwachten dat er vaste oplossingen zijn voor vaste momenten. Zo ook niet voor jongeren die van de ene op de andere dag voor de wet volwassen zijn. Nuno (Young010): “Volwassen worden is een proces en geen momentopname, we kunnen niet verwachten dat iemand uit de jeugdzorg het op zijn achttiende opeens allemaal wel alleen kan.”

 

Het advies is hier te lezen en te downloaden.